Stichting Chinese Evangelische Zending (CEME)

 

Het begin van de stichting Chinese Evangelische Zending in Europe is te zoeken bij de Chinese zondagdiensten, die eens per maand in Den Haag door John Chen geleid werden. Een klein aantal Chinese christenen bezochten de diensten. Deze werden beëindigd in mei 1969, als gevolg van een besluit van de COCM, daar zij hun werk in Amsterdam wilden concentreren. Voor een aantal was het niet mogelijk de diensten in Amsterdam bij te wonen. Uitkomst bood een christelijk gezin, overgekomen uit Hongkong, dat hun restaurant opende voor zondagdiensten, eens per maand. Dit was aan de Laan van Middenburg in Voorburg. De gemeenschap was gewoonlijk zonder vaste leiding, omdat er geen voorganger was die de gemeente leidde. Van juni 1969 tot december 1971 werden er tweemaal per maand op zondag diensten gehouden en tevens Bijbelstudie voor de jeugd iedere zaterdag. Ds. J. Chen voldeed graag aan de vraag om meerdere malen in beide diensten te spreken. Omdat grote behoefte werd gevoeld om te evangeliseren onder de Chinezen in Nederland, werd er een zendbrief geschreven en verdeeld onder de Chinezen in Den Haag, Amsterdam en Rotterdam en nog enkele andere plaatsen in Europa.

1972 Opening van De Putse Poort in de Maashaven

1974 Chinese Evangelical Mission in Europe wordt officieel geregistreerd bij de Nederlandse regering.

Op 28 juli 1975 wordt een nieuw huis ingewijd aan de Rechthuisstraat in Katendrecht. Aanwezig waren o.a. zuster Trijntje Bakker en mej. Marie-Louse von Mengerse en Hakkie Hildering en Hans van der Steen, directeur van Trans World Radio Nederland en tevens geestelijk adviseur. [1])

Hierdoor was het aantal gelovigen enorm toegenomen. Vooral de jongeren zijn enthousiast met het evangeliseren binnen de Chinese gemeenschap. Door het praktiseren van de geloofsovertuiging onder het motto "Niet om gediend te worden, maar om anderen te dienen", heeft CEME, naast het evangeliseren, groot belang gehecht aan het maatschappelijk werk. Er werd ook, eens in de twee maanden een blad uitgegeven, waarvan naast evangeliseren, het doel is diverse berichten te publiceren van voor de Chinese gemeenschap. Stichting CEME houdt zich ook bezig met het organiseren van grootschalige activiteiten als: reizen, muziekavonden, sportdagen en cursussen.

In 1987 werd de openingsceremonie van het nieuwe gebouw in de Boomgaardstraat 248 bijgewoond door minister van Binnenlandse Zaken drs. C.P. van Dijk. De zaal heeft 350 zitplaatsen plus een tiental leslokalen en kantoorkamers. De organisatie van CEME bestaat uit een centrale raad en plaatselijke kerkenraden. Het aantal raadsleden zijn respectievelijk ruim 20 en 70. CEME wordt volledig gefinancierd door de gelovigen. [2])

 



     [1] Hervormd Nederland, 30 augustus 1975, p.8

     [2] Chinese half-maandelijkse Infokrant, 5e jrg. nr. 100-2,

       28 april 1989, dat een speciale reportage bevat over

       Chinese organisaties in Nederland.

 

EMSI

 

EMSI staat voor Evangelical Mission and Seminary International en is een overkoepelende organisatie voor Chinese christenen in Europa. In Nederland zijn er momenteel zeven Chinese kerken bij aangesloten. Internationaal is EMSI actief in verschillende landen, zowel in West Europa, de Verenigde Staten, Z.O Azie en Zuid Afrika

 

Geschiedenis EMSI Nederland

Begin jaren ‘70 was er een enorme groei van het aantal Chinezen in de grote steden. De organisatie van genoemd Evangelisch zomerkamp in 1973 was tevens het startschot voor de oprichting van de hierboven genoemde stichting CEME (Chinese Evangelical Mission in Europe). Deze organisatie had als doel Chinese christenen te ondersteunen en hun activiteiten te stimuleren, maar ook om de Chinezen in Nederland bij te staan in de ruimste zin van het woord. In 1975 werd een pand gekocht in Katendrecht (Rotterdam) waarin ook kerkdiensten werden gehouden. Het aantal leden bleef groeien, zodat na een aantal jaar besloten werd tot de aankoop van een ander gebouw in het centrum van Rotterdam.

Gedurende de afgelopen 20 jaar was de stichting betrokken bij de start van Chinese scholen, Chinese boekwinkels, taallessen, hulpverleningscentra en tolkendiensten. In 1984 werd een sociale tak opgericht genaamd Stichting CCRM. Deze organisatie kreeg landelijke bekendheid voor haar werk onder Chinezen in Nederland; vele vrouwengroepen, ouderenverenigingen en jongerenorganisaties vinden hun oorsprong bij CCRM.

In 1997 fuseert CEME met de internationale stichting EMSI, en krijgen haar activiteiten een meer internationaal karakter.

 

EMSI vandaag

Momenteel zijn er een zevental Chinese kerken in Nederland die zijn aangesloten bij EMSI , te weten in Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Amsterdam, Zwolle, Breda en Bergen op Zoom. Gezamenlijk tellen deze gemeentes meer dan 1000 leden.

Uit de zeven kerken werden vertegenwoordigers gekozen die samen het dagelijks bestuur uitmaken van de Stichting EMSI in Europe.

Momenteel zijn er 3 personen full time in dienst en zijn er 2 part-time medewerkers.
Bovendien zijn er nog ruim 150 vrijwilligers die actief meewerken.

 

Doelstellingen EMSI in Europe

1. Het opbouwen van plaatselijke gemeentes in Europa, daar waar de Heilige Geest leidt
2. Het organiseren van regionale Bijbelstudies
3. Het organiseren van Christelijke vormingscursussen en catecheses
4. Het organiseren van conferenties voor Chinezen in Europa
5. Het opleiden van Chinese Christenen voor een full time Christelijke bediening d.m.v. training aan een Bijbelschool of het aanbieden van andere intensieve cursussen.
6. Het verspreiden van het Evangelie door middel van lectuur en audiovisuele materialen
7. Het onderhouden van contacten met andere kerken en gemeenschappen binnen en buiten Europa
8. Het verrichten en bevorderen van zendingswerk
9. Het organiseren van diverse evangelische en maatschappelijke activiteiten om zodoende de ware Christelijke liefde uit te dragen.