Jonathan Chao
Jonathan Chao

In een reportage voor de E.O. had Feike ter Velde een gesprek met dr. Jonathan Chao, directeur en oprichter van het Church Research Center in Hongkong. Hij is ook docent in de geschiedenis van het Christendom in het moderne China. Hij wordt beschouwd als een van de meest gezaghebbende autoriteiten op dit gebied. Hij studeerde theologie en sinologie in Amerika.[1])

Het Chinese Church Research Center onderzoekt sinds de oprichting in 1978 de ontwikkelingen in de Chinese samenleving en hoe de nu snel veranderende situatie invloed heeft op de voortgang van het Evangelie. Met een internationaal team van 25 onderzoekers is het centrum de grootste christelijke onderzoeksinstelling ter wereld. Publikaties zijn de tweewekelijkse krant China and the Church Today, een maandelijkse gebedsbrief China Prayer Letter en het weekblad China News and Church Report. Verder is er een dagelijks radioprogramma, Seminary of the Air, voor systematische training van leiders van huisgemeenten in China.

 

In 1983 kwam het verrassende nieuws van een reusachtige kerkgroei in China. Dr. Jonathan Chao uit Hong Kong had daar onderzoek naar gedaan. Het Chinese Christian Research Centre was op slag beroemd. Vanwege de verdrukking had men een grote achteruitgang van het aantal gelovigen verwacht. Honderdduizenden hadden hun geloof met de dood bekocht. Het aantal christenen was ten tijde van de communistische machtsovername vijf miljoen. Wat was daar nog van over, onder het strenge regiem met zijn talloze verklikkers? Dr. Chao openbaarde zijn cijfers op een vergadering van de

Aziatische Evangelische Alliantie in Seoul. 'China telt 50 tot 60 miljoen christenen!' De meesten hadden zelfs geen Bijbel. De 'huisgemeenten' waren moeilijk op te sporen. Daardoor hadden ze kunnen groeien, ondanks de onderdrukking. Huisgemeenten zijn kleine gemeenten, met een eenvoudige organisatie en informele vormen. Ze hebben vaak geen eigen gebouwen. In 2000 werd het aantal gelovigen in China boven de honderd miljoen geschat. En nog steeds is er christenvervolging! [2]

 

Het centrum startte in 1985 met een opleiding voor lekenpredikers. Men begon in 1987 ook met het opleiden van evangelisten.

Op 6, 7 en 8 november 1986 kwam hij op uitnodiging van Kruistochten voor spreekbeurten een paar dagen naar Nederland. Zo ook voor St. 'De Bijbel in elk huis' van 11‑14 november 1987. Zaterdag 14 november was ik zelf getuige van zijn toespraak in Veenendaal, na afloop waarvan ik met professor Jongeneel nog een informele ontmoeting met hem mocht hebben. Hij vertelde me daar o.a. van de mogelijkheid om deel te nemen aan de Chinese Studies '88, co-sponsored door de China Ministries International en het Instituut of Chinese Studies in Pasadena. Bij mijn bezoek aan het centrum zelf in Shatin, Hongkong, was hij tegen mijn verwachting helaas nog steeds in het buitenland.

 

Samen met Ryn Dunch publiceerde hij in 1988 The Church in Contemporary China.[3])
Daarna pubiceerde hji ook nog: A History of Christianity in Socialist China, 1949–1997, China Mission Handbook, and Wise as Serpents, Innocent as Doves: Christians in China Tell Their Story (interviews by Dr. Chao).

 

De kerk in China wordt steeds meer vervolgd, vertelde Dr. Jonathan Chao, de directeur van het Chinese Church Research Center (CCRC) in Hong Kong op zaterdagavond 31 maart in Bergambacht.

Dr. Chao kwam deze dag naar Nederland in het kader van de afsluiting van de geldinzamelingsactie die het RD hield ten behoeve van onder andere bijbelverspreiding in China. Met name zal ook gereformeerde lectuur, zoals een catechismus en een geloofsbelijdenis, met de Bijbels verspreid worden. De RD-actie bracht ongeveer 650.000 gulden op.



     [1] Uitdaging, februari 1987, 14e jrg. 2

[2] Aldus Bram Krol in gemeentestichting.nl Drie vernieuwende stromingen in onze tijd. juli 2004

[3] Chinese Church Research Center; Scandinavia Publishing House