In 1930 trok G.R. Polman zich terug uit het PinksterZendinggenootschap waarop dit ophield te bestaan. Zes jaar later, in februari 1936 startte de uit Venezuela teruggekeerde Nico Vetter de zendingsvereniging "Kleine Kracht".. Zij werd gevormd door de jeugdgroep van de pinkstergemeente Immanuël te Haarlem. In zendingsklompjes spaarden de donateurs tien cent per maand.

Met dit geld ondersteunde men inheemse zendelingen in Venuzuela. Kort na de tweede wereldoorlog stierf Vetter en werd 'Kleine Kracht' meer een jeugdverenging dan een zendingsfront.

 

Op 13 april 1958 werd op initiatief van J. Versteeg, voorganger te Amsterdam, een nieuwe zendingsvereniging opgericht. Hij adopteerde de naam "Kleine Kracht" vanwege een oud zendingsbusje dat hij toevalligerwijs in zijn rommelkast ontdekte. Bij gebrek aan zendelingen ondersteunde men aanvankelijk twee evangelisten in Nederland. Wim en Fanny Molenkamp waren de eerste zendelingen die in begin 1962 door "Kleine Kracht" werden uitgezonden. Zij werd de semi-officiële zendingsarm van de Broederschap van Pinkstergemeenten.

In 1973 werd op initiatief van de Broederschap getracht alle pinksterzendingsorganisaties te bundelen in één overkoepelend orgaan. De voor dit doel opgerichte "Algemene Nederlandse Zendings Aktie', afgekort ANZA, was maar een kort leven beschoren. Na veel vergaderen en bespreken werd zij in 1976 weer ontbonden. Het bleek toch wenselijker de zending via "Kleine Kracht" te coördineren, de band tussen de Broederschap en Kleine Kracht werd hierna verstevigd.[1])

De Stichting stelt zich o.m. ten doel: medewerking te verlenen aan Nederlandse zendelingen in de verkondiging van het Evangelie op volledig bijbelse grondslag, alsmede de bevordering van dienstverlening op medisch en sociaal gebied.

In 1996 is Kleine Kracht overgegaan in Opdracht tot Wereldzending. Dit is de zendingstak van de VPE Zending. Zij willen mensen bereiken met het evangelie, gemeenten stichten, werkers trainen en de arme en lijdende mens omarmen. Zij willen dit bereiken, door alle VPE gemeenten te mobiliseren tot actieve betrokkenheid bij wereldwijde zending. We kunnen elkaar tevens helpen met het opzetten van thuisfrontcommissies en het aanstellen van goede contactpersonen voor de zendelingen vanuit de gemeente. Sinds 1996 is Peter Sleebos voorzitter.



   [1] Pinksteren in beweging, p.130.